A Bubblebook sütiket használ, hogy az oldal működése villámgyors legyen.
Menü
Beteljesül a jóslat - BB Olvasónapló - Kirké #6

Beteljesül a jóslat - BB Olvasónapló - Kirké #6

Sziasztok Bubik! 

Ebben a kibeszélőben Madeline Miller: Kirké regényének 19-21. fejezeteinek eseményeit nézzük át.

Innentől kezdve minden tartalom spoileres, csak akkor olvasd tovább, ha elolvastad a Kirké 19-21. fejezeteit, vagy ha mindenképpen tudni szeretnéd, mi történik a könyvben!

!!SPOILER!!

Tehát az előző kibeszélőben ott fejeztük be, hogy Athéné szeretné elvenni Kirké fiának, Télegonosznak az életét még pici baba korában. Kirké ellentmond ennek, és mivel tudja, hogy a Moirák megtiltották neki, hogy közvetlenül ő oltsa ki Télegonosz életét, Kirké minden varázslatát és erejét beveti, hogy a fia életét védelmezze. Varázslattal elfedi a szigetet minden halandó és halhatatlan szem elől, a szigeten élő összes növény, állat és földterület Télegonoszra vigyáz, így Athéné többet nem juthat be a szigetre. Az erős varázslatot időközönként meg kell újítani, hiszen ereje folyamatosan halványulni látszik, azonban ez sem rettenti el Kirkét, hiszen a fiát védelmezi, és érte bármit megtenne. 

Telnek-múlnak az évek, és a kezdeti nehézségek után, (Télegonosz rendkívül akaratos, sírós és nyugtalan kisbaba volt, ez a viselkedése néha komolyan kimerítette Kirkét, aki minden erejével a védelmen dolgozott) Télegonosz szépen felcseperedik és 15 éves énje már nem édesanyja ölében keresi a megnyugvást, hanem egyre csak a szigetet járja, és állandóan a tengerparton tölti idejét. Az egyik nyugodt délelőtt folyamán a fiú egy süllyedő hajóra lesz figyelmes, és kéri anyját, hogy segítsenek rajta. Kirké nem szeretné felfedni a szigetet a leselkedő veszélytől és Athéné lesújtó haragjától tartva, viszont nem tud ellenállni fia kérésének, és vendégül látják a hajó legénységét. Kirké, minden eshetőségre felkészülve, növényeket kever a borba, azonban nem az történik, mint amire számít. Télegonosz becsülettel bemutatja Kirkét és saját magát a legénységnek, tudtukra adja, hogy férfi van a háznál, ráadásul egy istennő otthonába fogadta őket. A férfiak Kirkével nem foglalkozva csüggnek Télegonosz minden szaván, aki az asztalfőn ülve szolgálja ki a hajósokat. További három napig tartózkodnak a szigeten és megjavítják a hajójukat, Télegonosz is a segítségükre van, és miután kihajóznak, a fiú újra elkedvetlenedik, nincs olyan dolog, ami felvillanyozná, mert legszívesebben ő is kihajózna, és otthagyná a szigetet, hogy felfedezhesse a világot. Ebbéli vágyát többször is Kirké tudtára adja, aki hallani sem akar a fia távozásáról, mert biztos abban, hogy Athéné haragja a tengerbe vesztené. 

Ennek ellenére (vagy hatására) Télegonosz egyre több mindent akar megtudni édesapjáról és a külvilágról. Valószínűleg ekkortájt látogatja meg titokban Hermész Télegonoszt. Azzal nyugtatja a fiút, hogy Kirké régi barátja, és szeretne neki segíteni abban, hogy eljusson Ithaka szigetére Odüsszeuszhoz, édesapjához. Titokban hajót építenek a legénységtől kapott szerszámok segítségével és Télegonosz ismerteti Kirkével, hogy ő márpedig megkeresi az apját. Kirké nem akar engedni a fia kérésének, a világ minden kincséért sem engedné el a szigetről Télegonoszt, azonban  többheti lelkiismeretfurdalás után (Télegonosz elrejtőzik Kirké elől, nem hajlandó vele beszélni) a varázslónő beleegyezik a fia döntésébe, bár feltételeket szab és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a fiú ne vesszen a tengerbe. A hajó összes négyzetmilliméterét védővarázslattal vonja be, sőt, még a tenger mélyére is lemegy, hogy megszerezze a Trügon birtokában levő mérget, amely a világ legerősebb mérge, és amely  még egy istent is megállítana. Bevallom, nekem ez a rész volt eddig a kedvencem a regényben. :) Csak képzeljük el, ahogy a sötét éjszakában Kirké alámerül a háborgó tengerben, és egészen a tenger legmélyéig a tengerfenék homokján sétál, hogy megtalálja a rája istent, miközben az eszméletlen  hatalmas vízmennyiség súlyos nyomásként nehezedik a vállára. Bámulatos és hátborzongató egyszerre! :) 

Kirké megszerzi a mérget (bár nem harcban, sokkal inkább az önfeláldozása és a szeretete által érdemli ki a jutalmat), és Télegonosz dárdájára kötözi, majd meghagyja neki, hogy csak Athéné ellen, vagy vészhelyzet esetén használhatja. Télegonosz elhajózik, telnek a napok, a hetek, az időjárás kezd télire fordulni, amikor is Télegonosz kedvenc farkasa jelzi a fiú visszatértét. Kiköt a hajója, és egy meggyötört, búskomor, zaklatott ifjú lép a szigetre. Kiderül, hogy Odüsszeusz meghalt, méghozzá Trügon mérgétől, melyet Télegonosz dárdájára erősítettetek, bár egyáltalán nem volt szándékos. Ráadásul tetőzi a gondokat, hogy Télegonosz magával hozta Odüsszeusz özvegyét, Pénelopeiát, és fiukat Télemakhoszt. Kirké eleinte gyanakvással tekint rájuk, hiszen meg van róla győződve, hogy a fiú meg akarja bosszulni apja halálát, de miután megtudja az igazságot, lehull a lepel szeméről, és azt látja, ami valójában ott van előtte: két kisemmizett embert, akik már csak egymásra számíthatnak, mert Odüsszeusz halálával senki nem látja őket szívesen Ithaka szigetén. 

Odüsszeusz halálával beteljesült a jóslat, amit már annyian megjövendöltek különböző módokon. Az egyik ilyen jóslat szerint Odüsszeusz a tenger által leli halálát, mely félrevezető, hiszen nem a tengeren vesztette életét, ezért is bizonyult bonyolultnak a homályos jövendölés. A halálos fegyver valóban a tenger mélyéről való, csakhogy a fegyver jött el Odüsszeuszhoz és nem pedig fordítva. Ez volt az ok, amiért Athéné el akarta venni Télegonosz életét még kisbaba korában, hiszen Athéné szerette, védelmezte Odüsszeuszt. Most pedig Aiaié szigetén együtt van Odüsszeusz felesége, törvényes fiuk, valamint Kirké, mint szeretője és közös gyermekük. Eléggé abszurd szituáció alakult ki ezáltal, így nagyon várom a folytatást, amely egyben a Kirké Olvasónapló utolsó fejezete is lesz. :)

Köszönöm, hogy velem olvastok! <3

 

Keresés