A Bubblebook sütiket használ, hogy az oldal működése villámgyors legyen.
Menü
Halandó élet - BB Olvasónapló - Kirké #5

Halandó élet - BB Olvasónapló - Kirké #5

Sziasztok Bubik! 

Ebben a kibeszélőben Madeline Miller: Kirké regényének 16-18. fejezeteinek eseményeit nézzük át.

Innentől kezdve minden tartalom spoileres, csak akkor olvasd tovább, ha elolvastad a Kirké 16-18. fejezeteit, vagy ha mindenképpen tudni szeretnéd, mi történik a könyvben!

!!SPOILER!!

 
 
Odüsszeusz a szigeten töltötte az őszt, a telet, majd a tavaszt is, és körülbelül egy évig élvezte Kirké vendéglátását. Ez idő alatt nagyon sok minden történt a szigeten: a legénység megjavította a viharban és harcban megtépázott hajót, Odüsszeusz visszanyerte magabiztosságát, Kirké pedig megtanult együtt élni ennyi különböző emberrel a szigetén. 
 
A történetmesélés nagyobb szerepet kap ebben a pár fejezetben, mint korábban. Kirké nagyon kíváncsi Odüsszeusz múltjára, régi, hátrahagyott életére, így a férfi rengeteget mesél neki feleségéről és kisfiáról (aki így, 13 év távlatából már kész felnőtt lett). Odüssszeusz minden szavából süt, hogy hazavágyódik és mindent megtenne annak érdekében, hogy a családjával lehessen. Kirké tudta, hogy eljön az idő, mikor Odüsszeusz útnak indul és végleg elhagyja őt. Azzal is tisztában volt, hogy varázslat segítségével könnyedén magához láncolhatná a férfit, de a lelkiismerete nem vitte rá. Ebben is megmutatkozik Kirké tiszta, őszinte jelleme, mely megkülönböztette őt saját isteni világától.
 
A varázslónő egyre többet gondol Odüsszeusz kisfiára, és arra a szeretetre, mely árad a halandó összes történetéből. Kirkében ekkor megfogalmazódik valamely kis pici gondolat, amely előrevetíti jövőjét: "...először éreztem valamit abban az űrben. Egy reményt, egy élő leheletet, amely talán mégis gyökeret verhet." Bizony, Kirké gyermeket vár Odüsszeusztól, mely titkot nem osztja meg a férfivel, aki Apollón isten jóslatát megismervén, elhagyja a szigetet, hogy hazatérjen.
 
Kirkét a mulandóság keserves gondolatai kísértik. Odüsszeusszal töltött ideje számára töredék része annak, ahány évet még le fog élni, hiszen a halhatatlanságban az idő nem értékes tényező. A halandó azonban egy évvel közelebb került a halálhoz, egy évvel kevesebbet tölthet el fiával és feleségével (ezért is nyomasztotta annyira a szigeten töltött idő mennyisége, az évszakok múlása). Félig isten, félig halandó fia, Télegonosz vajon hogyan fogja viselni az idő múlását?
 
Az utolsó oldalak is tartogattak meglepetést számunkra, hiszen Kirké felfigyelt az akár véletlennek is vélhető kis balesetekre (leestek a kések az asztalról, és majdnem eltalálták Télegonosz fejecskéjét, vagy egy darázs akarta megcsípni, néha pedig egy skorpió akart rátámadni a klisfiúra). 
Kirké hamar rájött, hogy valaki szándékosan akarja bántani a fiát, és egy este megszólította a sötétben megbújó árnyat. Pallasz Athéné tört elő a sötétből, és nyíltan kimondta, hogy Kirké gyermekének életéért jött. Kirké nem adta meg neki ezt, Athéné akaratának oka azonban nem került napvilágra.
 
Bízom benne, hogy a következő fejezetekben fény derül Athéné titkára és tetteinek mozgatórugójára! 
 
Ha szeretnéd megosztani gondolataid az eseményekkel kapcsolatban, nyugodtan kommentelj a bejegyzés alatt. :) 
 

Keresés