A Bubblebook sütiket használ, hogy az oldal működése villámgyors legyen.
Menü
Váratlan látogatók - BB Olvasónapló - Kirké #4

Váratlan látogatók - BB Olvasónapló - Kirké #4

Sziasztok Bubik! 

Ebben a kibeszélőben Madeline Miller: Kirké regényének 13-15. fejezeteinek eseményeit nézzük át.

Innentől kezdve minden tartalom spoileres, csak akkor olvasd tovább, ha elolvastad a Kirké 13-15. fejezeteit, vagy ha mindenképpen tudni szeretnéd, mi történik a könyvben!

!!SPOILER!!

Az előző fejezetekben leginkább a magány kérdése foglalkoztatta Kirkét, nagyon egyedül érezte magát, és ezt nagyon jól mutatja, hogy a magány elűzése érdekében megszelídítette a szigeten élő vadállatokat, kommunikál az oroszlánjaival, a vaddisznókkal, és a gondozásukat beépítette mindennapjaiba. Viszont a 13. fejezettől kezdődően olybá tűnik, hogy Kirké imái értő fülekre találtak, hiszen állandó társasága akad. Első látogatója egy igazán titokzatos nő, aki egy férfivel érkezik a szigetre. Kirké segítségére szorulnak, megtisztulásért érkeznek a szigetre, melyet Kirké végre is hajt, bár rossz előérzete van a varázslással és az idegenekkel kapcsolatban. Kirké ösztöne nem csal, a titokzatos nő nem más, mint Médea, Aiétész (szintén varázsló) lánya, tehát Kirké unokahúga. Médea édesapja elől menekült napokon át a tengeren, kegyetlenül elbánt testvérével csak azért, hogy Aiétészt megfékezze egy időre és egérutat nyerjen haragja elől. A varázslás után Kirké felajánlja Médeának, hogy maradjon a szigeten, gyakorolja a boszorkányságát és fejlessze magát, Médea azonban haragosan visszautasítja Kirkét, mondván nem akar megkeseredni és egyedül meghalni (mert szerinte ez a szomorú vég vár Kirkére is), majd elhagyja a szigetet.

A 12. fejezethez készített írói jegyzetben Madeline is kiemeli, hogy Kirké és Médea nagy találkozását már az ókorban is megénekelték, az írónő pedig saját maga írta meg párbeszédüket. :)

Telnek múlnak a hónapok, Kirké pedig éli a saját maga kialakított életét. Egy napon váratlanul felbukkan nála egy lány, akit mint kiderül büntetésből küldtek Aiaié szigetére, hogy Kirké varázslónőt szolgálja egy teljes éven át. Ez a "szokás" elterjedt a kisebb folyami istenek körében, és gyakran alkalmazták e büntetési formát engedetlen lányaik megleckéztetése gyanánt. Így történt, hogy Kirké ezentúl egy percre sem maradt társaság nélkül a szigeten, mert a nimfák jöttek, aztán mentek a kijelölt idő letelte után. Azt nem lehet őszintén állítani, hogy Kirké repesett volna az örömtől a nimfák érkezése miatt, leginkább haszontalannak tartotta őket, de biztos vagyok benne, hogy a szíve mélyén egy kicsit azért örült, hogy nem egyedül kell a szigeten tartózkodnia.

Aztán megtörtént az, amit egyáltalán nem vártam az olvasás során, pedig hiába tudtam, hogy Kirké sorsát és további életét nagyon is sokban befolyásolja ez az esemény. Az egyik csendes délelőtt során hajó kötött ki Aiaié partjainál, legénysége pedig megtalálta az utat Kirké házához. Jó szokásához híven, és mert örült a váratlan látogatóknak, Kirké megvendégelte a férfiakat, előszeretettel töltötte meg újra és újra a boros kupákat. A legénység tagjai, miután megbizonyosodtak arról, hogy más férfi nincs a háznál, erőszakkal elvették azt, amit akartak, Kirkének pedig esélye sem volt megvédenie magát. A sokk zavaros ködén át emlékezett arra, hogy a borba varázsnövényeket kevert, így elmormolta magában az átváltoztatás varázsigéjét, és disznókká változtatta az arra érdemes legénységet. A disznókat megölte, testüket pedig a tengerparton megrakott máglyán égette el. 

A szörnyűségből okulva Kirké ezentúl minden hozzá ellátogató hajó legénységét megvendégelte, a borba növényeket kevert, és disznókká változtatta a férfiakat, majd az ólba zárta őket. Az egyik ilyen eset után találkozott Odüsszeusszal, aki a legénységét kereste a szigeten, de nem járt sikerrel. Azonnal felismerte Kirké varázslónőt, és alkut ajánlott a legénységéért cserébe. Kirké felismervén a férfi jóságos természetét és eszét, megtetszett neki a férfi és elfogadta annak ajánlatát: a legénységet visszaváltoztatta, és megkérte Odüsszeuszt, hogy maradjanak vele a szigeten.

Eszméletlenül kíváncsi vagyok arra, hogyan is alakul majd ezentúl Kirké és Odüsszeusz sorsa. Azt hiszem ez lesz a témánk a következő kibeszélő alkalmával, február 26-án, kedden!

Ha szeretnétek megosztani gondolataitokat, nyugodtan kommenteljetek a blogbejegyzés alatt. :)

 

Keresés